Η ελληνική συμμετοχή Solidarity Salt στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας

Η ελληνική πρόταση Solidarity Salt επιλέχθηκε ανάμεσα από περισσότερες από 1.000 υποψηφιότητες από 36 χώρες και πέρασε στην ημιτελική φάση του European Social Innovation Competition(Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας)Επιδίωξη του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη δημιουργικών προσεγγίσεων, που θα αναπτύξουν το δυναμικό των προσφύγων και των μεταναστών, συμβάλλοντας στην ένταξή τους στα κράτη υποδοχής.

Το Solidarity Salt είναι μια καινούρια κοινωνική επιχείρηση όπου γυναίκες από την Ελλάδα και γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση εξαγωγής ελληνικού θαλασσινού αλατιού. Στόχος της επιχείρησης είναι να έχει μετρήσιμη θετική επίδραση στις ζωές των γυναικών προσφύγων οδηγώντας στην ένταξή τους στην κοινωνία προσφέροντας παράλληλα μια σειρά άλλων ωφελειών.

Η Βίβιαν Καραβία και η Ελισσάβετ Κουλούρη από το Solidarity Salt δήλωσαν: «Η προσφυγική κρίση μας άγγιξε από την πρώτη στιγμή. Είτε με την παροχή επιτόπιας εργασίας στη Λέσβο στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, είτε με υλικοτεχνική στήριξη στα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά, όπου κατέφθασαν οι πρόσφυγες στην Αττική, νιώσαμε ότι είχαμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήρθε ως συνέχειας αυτής της ανησυχίας μας για το ποια θα ήταν η επόμενη ημέρα για περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα της ανεργίας.
Και οι δύο δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με τις δικές μας επιχειρήσεις και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ομαλή ένταξη των γυναικών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη συνεργασία και την αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων. Στόχος μας είναι το Solidarity Salt να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες επιχειρήσεις. Η διάκρισή μας στους 30 επικρατέστερους αποτελεί μια νίκη γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε περισσότερη εμπειρία, να μάθουμε από επιτυχημένα παραδείγματα και να επικοινωνήσουμε την ιδέα μας στο ευρωπαϊκό κοινό

Να σημειώσουμε ότι την Βίβιαν Καραβία τη γνωρίσαμε μέσα από τον πρώτο διαγωνισμό του Bluegrowth όπου και πήρε τη τρίτη θέση με το Nostimo Salt.

Η ελληνική συμμετοχή θα συναγωνιστεί 29 έργα από ολόκληρη την Ευρώπη και έχει ήδη προσκληθεί στηνΑκαδημία Κοινωνικής Καινοτομίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας θα υπάρξουν συνεδρίες, εργαστήρια, αλλά και εξατομικευμένη υποστήριξη για την περαιτέρω ανάλυση των ιδεών των συμμετεχόντων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των υποψηφιοτήτων που θα βρίσκονται εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν γερμανικά παραδείγματα συνεργατικών προσεγγίσεων στην υποστήριξη της ένταξης.

Τέλος, θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή οι δέκα επικρατέστεροι υποψήφιοι και τα τρία πιο αποτελεσματικά έργα θα λάβουν, το καθένα, χρηματικό έπαθλο €50.000 κατά την τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2016.

Πηγή: startupper