Η εκδήλωση

Τις προοπτικές για την αναγέννηση ιστών και οργάνων με τη χρήση βλαστικών κυττάρων, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE, σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων- INNOVATHENS.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου, με ομιλήτρια την κα. Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγο, Ερευνήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι κατακτήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη βιολογία με την ανακάλυψη και τη μελέτη των βλαστικών κυττάρων έχουν οδηγήσει σε μια καινούρια θεώρηση για την την αντιμετώπιση της απώλειας, μερικής ή ολικής, ανθρώπινων ιστών και οργάνων. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία των υλικών, η “μηχανική ιστών” υπόσχεται την αναγέννηση οργάνων σε μορφή  η οποία τους επιτρέπει να επιτελέσουν τον αρχικό βιολογικό και λειτουργικό τους σκοπό. Στην αιχμή του πεδίου της αναγεννητικής ιατρικής βρίσκεται η έρευνα που αφορά την αναγέννηση των δοντιών για λόγους που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της δομής τους και τη σχετική ευκολία στη μελέτη τους. Πόσο εφικτή είναι η κατασκευή ιστών και οργάνων, πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί, και τι μας δυσκολεύει?

Η Κέλλυ Διαμαντή είναι οδοντίατρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ενδοδοντία από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιολογία Στόματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται ερευνητικά σε μεταδιδακτορικό επίπεδο με τη μελέτη των επιδράσεων διαφόρων ερεθισμάτων στα κύτταρα του πολφού ανθρώπινων δοντιών καθώς και με τη χρήση των κυττάρων αυτών σε εφαρμογές οστικής αναγέννησης.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com να κάνετε «like» στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr.
Μπορείτε επίσης να δείτε βίντεο προηγούμενων ομιλιών στο site του Bodossaki Lectures on Demand:  http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=522 http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369

Το πρόγραμμα

  • 11 Μαρτίου 2016
    19:00 - 21:00

Δήλωσε συμμετοχή

Οι δηλώσεις συμμετοχής για αυτή την εκδήλωση ολοκληρώθηκαν.