Η εκδήλωση

Ας μιλήσουμε επιστημονικά!

Πώς μπορείς να συνετίσεις ένα ανάγωγο κλάσμα; Εκτός από τους πραγματικούς αριθμούς υπάρχουν και ψεύτικοι; Πόσο πρέπει να φάει μια ακόρεστη οργανική ένωση, για να χορτάσει; Τα λεπτόνια είναι αναγκαστικά λεπτά; Κατά την περιπλάνηση στο συναρπαστικό σύμπαν της επιστήμης όχημά μας είναι πάντοτε η γλώσσα. Tο απαιτητικό λεξιλόγιο και οι ιδιαίτερες στρατηγικές οργάνωσης του επιστημονικού κειμένου συχνά δυσκολεύουν την κατανόησή του. Ελάτε να παίξουμε με τη γλώσσα της επιστήμης και να ανακαλύψουμε τα μυστικά της μέσα από ψηφιακές δραστηριότητες, γλωσσικά παιχνίδια και λογοτεχνικά κείμενα επιστημονικής φαντασίας. Οι δράσεις του βιωματικού εργαστηρίου απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Τύπος: Workshop
Ώρα:  16:00 – 17:45
Φορέας:  New York College-European and American Education


 Ιnternet Οf Τhings: Εκρηκτική ανατροπή

Προπομπός της γοργά επερχόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Internet of Things – IoT) έρχεται να διασυνδέσει τους πάντες με τα πάντα. Η κατάλληλη ανάλυση των τεράστιων όγκων δεδομένων, τα οποία στέλνουν εκατομμύρια αισθητήρες διασκορπισμένοι απανταχού της Γης, αλλάζει πλέον δραστικά τους κανόνες του παιχνιδιού, σχεδόν για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, με ό,τι θετικό (ή και αρνητικό) μπορεί να φέρει κάτι τέτοιο. Η αναφορά σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα σ’ αυτό το πάνελ (αμπελουργία ακριβείας, «έξυπνη» πόλη, αλλά και «έξυπνα» πλοία) θα δώσει την αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση…

Τύπος: Ομιλία
Ώρα:  18:00 – 18:50
Ομιλητές:  Α. Οσάνα, Κ. Μοχιανάκης, Π. Θεοδοσόπουλος
Συντονιστής: Γ. Ριζόπουλος


Ανοιχτή καινοτομία & εξέλιξη των ρομπότ

Το ανθρώπινο χέρι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και επιδέξιο. Η ικανότητά του να κινείται με ακρίβεια και να αισθάνεται τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος ειναι απαράμιλλης σημασίας για την εκτέλεση καθημερινών διεργασιών. Στις μέρες μας έχει αποδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της επιδεξιότητας του ανθρώπινου χεριού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του Homo sapiens. Στον χώρο της ρομποτικής πασχίζουμε ανεπιτυχώς να προσδώσουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά και επιδεξιότητα στα ρομποτικά χέρια. Σε αυτή την ομιλία, θα αναλυθεί το πώς η επιδεξιότητα των ρομποτικών χεριών θα επηρεάσει την εξέλιξη των ρομπότ και το πώς η ανοικτή καινοτομία μπορεί να επιταχύνει μια επανάσταση της ρομποτικής.

Τύπος: Ομιλία
Ώρα:  19:00 – 19:50
Ομιλητής:  Μηνάς Λιαροκάπης
Φορέας: Open Bionics Initiative

 

Το πρόγραμμα

  • 2 Απριλίου 2017
    16:00 - 19:50

Δήλωσε συμμετοχή

Δήλωσε Συμμετοχή