Η εκδήλωση

Στις 18  και 19  Ιουλίου  2015  οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ),  η εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy και ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS οργανώνουν διήμερο Crowdhackathon με θέμα την υλοποίηση εφαρμογών σε τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουν σχέση με τις μεταφορές.

Καλούμε νέους επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, designers, συγκοινωνιολόγους, αρχιτέκτονες, στελέχη επικοινωνίας & εξυπηρέτησης πελατών,  business consultants, επαγγελματίες, φοιτητές, Δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς  ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο  Crowdhackathon #transport  και να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την επιχειρηματικότητα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη  και προστατεύουν το περιβάλλον!

Αναμένουμε να προκύψει επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική αξία από το συνδυασμό δεδομένων των Συγκοινωνιών Αθηνών με δεδομένα σημείων ενδιαφέροντος (Points of Interest)  για σημαντικούς τομείς όπως, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η υγεία, η κοινωνική προσφορά, ο πολιτισμός, η εστίαση.  Η πρωτοβουλία  εντάσσεται στην στρατηγική των Συγκοινωνιών Αθηνών να παρέχουν ανοικτά δεδομένα, η οποία είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (π.χ Digital Agenda Europe) και την Ελληνική Νομοθεσία. Η ελεύθερη διάθεση δημοσίων δεδομένων σε τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης μειώνει το κόστος συναλλαγής των πολιτών με το κράτος, καθώς περισσότερα και καλύτερης ποιότητας δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα πιο πληροφορημένους πολίτες και υποστηρίζουν την οικονομία μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στόχοι της διοργάνωσης είναι:

– να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία χρήσιμων εφαρμογών που βασίζονται στο συνδυασμό δεδομένων, ώστε σε επόμενη φάση να μπορούν να αναπτυχθούν σε πλήρως λειτουργική μορφή από τις Συγκοινωνίες Αθηνών
– να προκληθεί ενδιαφέρον  σε νέους ανθρώπους , προγραμματιστές, αναλυτές, συγκοινωνιολόγους, ειδικούς στην επικοινωνία και την εξυπηρέτηση πελατών,, μαθητές, φοιτητές ή επαγγελματίες κοκ, ώστε συμμετοχικά να δημιουργήσουν προϊόντα/ υπηρεσίες, προς όφελος του κοινού
– να δημιουργηθούν  προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή εταιρία  που θα συμβάλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας μας
Οι βασικές ενότητες συμμετοχής στο Crowdhackathon #transport   :

1) Εφαρμογές που αξιοποιούν δεδομένα από τις Συγκοινωνίες Αθηνών, τα συνδυάζουν με τρίτες πηγές  και έχουν  στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας  και της επιχειρηματικότητας.  π.χ  δεδομένα δρομολογίων για άμεση ενημέρωση των πολιτών, εφαρμογές χρήσιμες για τον τουρισμό,  δίκτυα λιανικής, εργαλεία προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έξυπνες υπηρεσίες  ηλεκτρονικών πληρωμών, πληροφόρηση πελατών, προβολή υπηρεσιών κλπ . Οι εφαρμογές ενθαρρύνεται να έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

2) Χρήσιμα εργαλεία και πρακτικές που βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Συγκοινωνιών Αθηνών. π.χ εργαλεία που συλλέγουν ή συνδυάζουν δεδομένα με στόχο την αποτελεσματικότερη εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου, την αποτελεσματικότερη  λήψη , διαχείριση αποφάσεων, διαχείριση περιστατικών, διαλειτουργικότητα μεταξύ των συγκοινωνιακών φορέων και με φορείς του δημοσίου κ.α

3) Δημιουργικότητα με βάση τα δεδομένα των Συγκοινωνιών. π.χ Ενίσχυση μηχανισμών πληροφόρησης των πολιτών και χρηστών των αστικών συγκοινωνιών μέσω οπτικοποιήσεων, γεωγραφικών απεικονήσεων (visualizations, infographics) των δεδομένων που θα παρασχεθούν  κατά τη διαδικασία του hackathon #transport .

Οι ενότητες και οι προδιαγραφές θα εξειδικευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο Crowdhackathon #transport όσοι επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν είτε ως προγραμματιστές/σχεδιαστές  για την  υλοποίηση των εφαρμογών και των σχεδίων, είτε ως μέντορες για υποστήριξη στην υλοποίηση, είτε  ως επιχειρήσεις με  συμβουλευτική συμμετοχή ή ως στελέχη του δημοσίου τομέα.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων  ανά ρόλο και ισχύει το μοντέλο first come first served.

Εγγραφή εδώ.

Περισσσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή,  τα βραβεία, τα διαθέσιμα δεδομένα  και το πλαίσιο συμμετοχής θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Πληροφορίες για το hackathon #transport

Site: http://crowdhackathon. com/transport/
Όνομα και hashtag: #transport, #crowdhackathon

Διαδικασία

 • Οι έως τώρα θεματικές ενότητες των συμμετοχών  προδιαγραφές της εφαρμογής έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα. Υπάρχει η δυνατότητα για τις επόμενες 15 μέρες να εμπλουτιστούν με την συμμετοχής σας!
 • 25  Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι τελικές προδιαγραφές, οι πηγές δεδομένων (data sets) καθώς  και τα βραβεία που θα δοθούν.
 • 18 & 19  Ιουλίου διοργανώνεται το Hackathon #transport και στο τέλος ακολουθεί η βράβευση!

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα  της διοργάνωσης κι εδώ.

Το πρόγραμμα

 • Day 1
  18 Ιουλίου 2015
  09:00 - 21:00
 • Day 2
  19 Ιουλίου 2015
  09:00 - 21:00

Δήλωσε συμμετοχή

Δήλωσε Συμμετοχή