Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

 

bannerΈνα πρωτοποριακό πρόγραμμα υιοθεσίας αγαλμάτων και προτομών της πόλης από μαθητές σχολείων της Αθήνας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή τους βανδαλισμούς και τις κλοπές μνημείων στην πρωτεύουσα. 

«Από τα σχολεία, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει η επαγρύπνηση,  όχι μέσα από παραινέσεις και υποδείξεις, αλλά μέσω της βιωματικής μάθησης, της γνώσης, της καλλιέργειας, της αγάπης για την πόλη και την ιστορία της» τόνισε ο Καμίνης παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 20 σχολεία (14 δημοτικά σχολεία και 6 νηπιαγωγεία) και οι μαθητές υιοθετούν ένα άγαλμα στη γειτονιά τους και ένα στην Αθήνα. Για τα γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο, στοιχεία τεχνικά για το πως κατασκευάστηκαν, για την  πρώτη ύλη του υλικού που κατασκευάστηκαν, καθώς και ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.

«Πεποίθηση και βάση της πολιτικής μας αποτελεί ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της, από μαθητές και εφήβους, που ξέρουν, νοιάζονται έμπρακτα, μαθαίνουν να μην απαξιώνουν το δημόσιο χώρο και νιώθουν την πόλη δική τους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Για να διαφυλάξουμε την ιστορικότητα και τη μνήμη της πρωτεύουσας και για να αναβαθμίσουμε το αστικό περιβάλλον, προχωρήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς, αφού από τη σύλληψη της ιδέας έως την πιλοτική εφαρμογή της, χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες» τόνισε ο κ. Καμίνης και επισήμανε: «με την πρωτοβουλία αυτή δείχνουμε στην πράξη ότι δεν χρειάζονται μόνο μέτρα αστυνόμευσης, καθώς και ότι εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στα παιδιά».

Η πρόεδρος της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου, εντεταλμένη σύμβουλος του δημάρχου για το ζήτημα, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία απέκτησε περιεχόμενο και βιωσιμότητα χάρη στη συνεργασία με τους τομείς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, καθώς εντάχθηκε σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα 20 δημοτικών και νηπιαγωγείων του δήμου Αθηναίων, και υλοποιείται χάρη στους δασκάλους που θερμά την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή».

Η 9η Απριλίου ορίστηκε ως «Ημέρα των Αγαλμάτων» κατά την οποία θα υπάρχει ολοήμερη εκδήλωση στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό, αφιερωμένη στα γλυπτά και την κατεργασία του μαρμάρου, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. Στις 30 Μαϊου, σε μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη, θα παρουσιαστούν οι εργασίες που έφτιαξαν τα παιδιά για τα αγάλματα.